czwartek, 14 września 2023

Ciasto machewkowe

Jesień zbliża się wielkimi krokami, a ja już nie mogę się doczekać, żeby delektować się moim ulubionym ciastem marchewkowym. To prawdziwa uczta dla zmysłów - soczyste, słodkie marchewki, aromatyczne przyprawy i puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto marchewkowe jest dla mnie symbolem jesieni. To czas, kiedy przyroda obdarza nas swoimi bogatymi plonami, a my możemy cieszyć się nimi w różnych przepysznych daniach. To również okres, kiedy mamy więcej czasu na spędzanie wieczorów przy kawie lub herbacie, delektując się smakiem tego wspaniałego ciasta.



Składniki:

Ciasto:                                                                            Polewa:

2 jajka                                                                                    2 serki Philadelphia

1,5 szkl cukru                                                                        1 miękkie masło

1 szklanka oleju roślinnego 0,5 szkl cukru pudru

2 szklanki startej na drobno marchewki

garść posiekanych na drobno orzechów włoskich

1 jabłko

0,5 szkl wiórkow kokosowych

1,25 szkl maki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody i cynamonu

szczypta soli


Przygotowanie:

Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać na puszysta masę. Dolać olej. Następnie: marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki i wymieszać łyżką. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cynamon, sól i wszystko razem wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 150 °

Ciasto wyłożyć do formy 24 cm, piec do suchego patyczka ok 1 h

Ubić serki z masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód posmarować 1/3 polewy, drugą część ciasta, resztę rozsmarować i udekorować orzechami.

Kiedy wreszcie mogę podać to ciasto, jestem pewna, że każdy kęs to czysta rozkosz. Delikatna konsystencja ciasta, wilgotność od marchewki i subtelna słodycz połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiają, że to jedno z moich ulubionych dań na jesień. Możemy je podać z kremowym lukrem śmietankowym lub bez, w zależności od naszych preferencji. Tak więc, kiedy lato powoli odchodzi, ja z radością witam nadchodzącą jesień i wszystkie smaki, jakie ze sobą niesie. Ciasto marchewkowe to dla mnie prawdziwa uczta na tę porę roku, a każdy kęs to chwila czystej przyjemności i ukojenia dla duszy.

                      Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz