Składniki:
Ciasto: Polewa:
2 jajka 2 serki Philadelphia
1,5 szkl cukru 1 miękkie masło
1 szklanka oleju roślinnego 0,5 szkl cukru pudru
2 szklanki startej na drobno marchewki
garść posiekanych na drobno orzechów włoskich
1 jabłko
0,5 szkl wiórkow kokosowych
1,25 szkl maki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody i cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać na puszysta masę. Dolać olej. Następnie: marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki i wymieszać łyżką. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek, cynamon, sól i wszystko razem wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 150 °
Ciasto wyłożyć do formy 24 cm, piec do suchego patyczka ok 1 h
Ubić serki z masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód posmarować 1/3 polewy, drugą część ciasta, resztę rozsmarować i udekorować orzechami.
Kiedy wreszcie mogę podać to ciasto, jestem pewna, że każdy kęs to czysta rozkosz. Delikatna konsystencja ciasta, wilgotność od marchewki i subtelna słodycz połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiają, że to jedno z moich ulubionych dań na jesień. Możemy je podać z kremowym lukrem śmietankowym lub bez, w zależności od naszych preferencji. Tak więc, kiedy lato powoli odchodzi, ja z radością witam nadchodzącą jesień i wszystkie smaki, jakie ze sobą niesie. Ciasto marchewkowe to dla mnie prawdziwa uczta na tę porę roku, a każdy kęs to chwila czystej przyjemności i ukojenia dla duszy.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz